Treåriga Esmeralda hittades död i sin lägenhet. På torsdagen föll domen mot mamman som vållat hennes död. Foto: TT

Kristersson: ”Systemfel i hur vi ser på socialt utsatta barn”

Uppdaterad
Publicerad

Treåriga Esmeralda hittades död i sin lägenhet. På torsdagen föll domen mot mamman som vållat hennes död. Socialdemokraterna och Moderaterna är eniga om att det behövs en skärpt lagstiftning för att skydda barn.

”Det som hände den här lilla flickan får inte hända igen. Även om samhället svek henne så ska vi göra allt vi kan för att det inte ska hända fler barn, och därför har jag inlett ett arbete med att skärpa lagstiftningen”, skriver socialminister Lena Hallengren (S) i en kommentar till SVT Nyheter.

”Jag vill att principen om barnets bästa ska få tydligare genomslag. Därför arbetar en utredning med förslag som kommer att presenteras i början av nästa år.”

I SVT:s direktsändning sa Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att den i sig visar på ett systemfel i hur Sverige ser på socialt utsatta barn:.

– Den politiska frågan är om vi har en lagstiftning som överhuvudtaget skyddar barn i svåra situationer. Och då är min bestämda uppfattning att det har vi inte i Sverige, utan i Sverige så värnar vi systematiskt de biologiska föräldrarnas rätt snarare än att ta hänsyn till barnets rätt till långsiktighet och stabilitet i sin uppväxt.

”Regeringen har inte visat intresse”

Ulf Kristersson menar samtidigt att regeringens arbete med nya förslag inte är tillräckliga.

– Den här regeringen har inte visat ett ögonblicks intresse för de här frågorna under de fem år som det funnits färdiga förslag som är utredda.

Kristersson menar vidare att det var först efter att Moderaterna dragit frågan i riksdagen som regeringen krävde en egen utredning:

– Om de landar i ytterligare förslag kommer vi självklart stödja dem men nu har vi tagit över ansvaret från regeringen och kör det här direkt genom riksdagen för att skynda på processen. För det här är bevis på att lagen måste ändras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåring död i Norrköping

Mer i ämnet