Mottagningen på universitetssjukhuset i Linköping är landets enda för barn med postcovid. Foto: Johan Nilsson/TT

Postcovidmottagning för barn blir kvar i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Mottagningen för unga med postcovid som finns på Universitetssjukhuset i Linköping blir kvar. I den kommande budgeten föreslår de styrande partierna att 2 miljoner kronor läggs på verksamheten.

Nyligen kom beskedet att postcovidmottagningen för barn hotades av nedläggning. Orsaken var det ekonomiskt kärva läget inom Region Östergötland med underskott på uppemot en miljard.

Men i den budget som nu arbetats fram av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, som styr regionen med stöd av Sverigedemokraterna, finns dock pengar med till mottagningen.

Nationellt kunskapscentrum

Verksamheten hade önskat 3,1 miljoner kronor men får 2 miljoner i den kommande budgeten för att driva mottagningen vidare. 

– Vi har beslutat att göra en satsning för att den här vården ska finnas kvar. Tanken är att kunna ta emot barn från hela landet och bygga upp ett nationellt kunskapscentrum, säger Fredrik Sjöberg (M) ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Postcovidmottagningen för barn finns på Universitetssjukhuset i Linköping och är den enda i sitt slag i landet. De tar emot barn från Östergötland, Kalmar och Jönköpings län för diagnosticering och rehabilitering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Olof Herrting överläkare i barninfektioner svara på frågor – vilka behandlingar finns för postcovid? Foto: Tomas Hallstan/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.