Enligt ATL är det runt 35 procent färre som odlar potatis nu jämfört med för 20 år sedan. Förklaringen är främst att potatisen inte är tillräckligt lönsam. I Mjölby som marknadsför sig som en ”potatiskommun” är grödan viktig för lantbrukarna.
– Min bild är att det är färre som odlar men att odlingsarealen är densamma. Vi har drivna odlare, duktiga organisationer och flera uppköpare här mellan Mjölby och Motala, säger Peter Borring, ordförande LRF Östergötland.
Han uppskattar att cirka 13-14 procent av Sveriges potatisodling odlas i området. Han hoppas att Mjölby kan fortsätta vara en stark potatisproducent även i framtiden men om det lyckas beror på flera saker.
– Dels är det en ständig import som i vissa lägen kan trycka ner priset och sen har handeln ett viktigt ansvar där man skruvar upp kvalitetskraven hela tiden utan att öka betalningsförmågan, säger Peter Borring.
Bra jord och tillgång på vatten
Jacob Eriksson, 31-årig lantbrukare i Mjölby, tog över potatisodlingen efter sin pappa för tre år sedan. Trots att den nationella utvecklingen ser dyster ut så ser han positivt på framtiden lokalt.
– Vi har goda förutsättningar att odla potatis här, vi har en mark som passar bra för den produktionen och vi har tillgång på vatten som är ett krav med tanke på den extrema torkan förra sommaren, så här tycker jag att förutsättningarna ser goda ut, säger han.
En längre intervju med Jacob på hans gård ser du i klippet ovan.