Fredrik Löfgren från Around the corner. Foto: SVT/East Sweden

Kallade till pressträff: ”Troligtvis den första som hållits i VR-miljö”

Uppdaterad
Publicerad

I år fyller Östergötlands egna innovationsvecka, East Sweden Innovation Week, tio år. Men på grund av pandemin har veckan coronaanpassats. Med anledning av det kallade de under fredagen till pressträff – i virtual reality.

Mellan den 2-8 november är det innovationsvecka i Östergötland. Sedan 2011 har veckan gått ut på inspiration, innovation och möten – men det där med möten har sett lite annorlunda ut i år, med tanke på coronapandemin. Därför hade man under fredagen en ”Innovation day” som arrangerades helt digitalt där deltagarna kunde följa eventet virituellt i en VR-miljö.

– Det har varit en spännande vecka med ganska många event och framför allt har vi fått vara väldigt flexibla för att ställa om och se till att det ska vara coronasäkert, säger Madeleine Söderstedt Sjöberg från länsstyrelsen.

Kan vara första

I samband med fredagens digitala dag kallade East Sweden till en pressträff.

– Det finns inget som heter coronaavstånd i den här världen och man kan mingla fritt. Vi tror dessutom att det här är den första pressträffen som hållits i den här typen av VR-miljö, säger Anders Carlsson från Visual Sweden.

Se hur en pressträff i VR kan se ut i klippet ovan.

Virtual reality, eller virtuell verklighet, är datateknik som simulerar olika miljöer digitalt. Med hjälp av så kallade VR-glasögon kan man i realtid se bilder av en datorbaserad modell av miljön. Glasögonen känner av åt vilken håll man riktar blicken och man placeras mitt i den virtuella världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer