Foto: Märta Hulth/SVT

Presskonferens på Gotland om coronaläget: Manar till egenansvar

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen, Region Gotland och Polismyndigheten bjöd in till en pressträff. Anledningen är att man ser en försämring gällande efterlevnaden av Folkhälsomyndighetens rekommendationer – samtidigt som Gotland står inför sommarens troligen mest hektiska helg.

– Vi kommer att ta upp vår bedömning av hur efterlevnadsförmågan går utefter flera myndigheters perspektiv. Sedan kommer vi även ta upp vad vi tänker framåt, säger Kicki Scheller, försvarsdirektör vid länsstyrelsen.

Pressträffen ägde rum klockan 11 idag, fredag, och under träffen deltog, länsrådet, stabschefen för länsstyrelsens coronastab, lokalpolisområdeschefen, smittskyddsläkare, enhetschefen för livsmedelstillsyn och alkoholtillstånd, samt enhetschefen för kollektivtrafiken.

Gotland

Enligt länsstyrelsens kommunikatör är det i nuläget ungefär 120 000 människor på ön. 61 000 av dem är turister.

Antalet fall ökar

Smittskyddsläkare Sven Montelius berättade att man sett en ökning av antalet fall av covid-19 på Gotland. Delvis beroende på att de tagit fler prover. Något som också erbjuds besökare.

Han sa också att man ser restauranganställda som en ny riskgrupp – 37 procent av de som smittats de senaste två och en halv veckorna arbetar på restaurang.

Alkohol

Polisen sa att ”semesterfeeling”  och alkohol gör att människor glömmer hålla avstånd och det blir trångt, bland annat utanför vissa krogar i Visby.

Det rapporteras också om trängsel på bussar och i butiker. En representant för lokaltrafiken sa att folk kan nekas kliva på bussar om det är trångt. Någon kapacitet för att sätta in extrabussar finns inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet