Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör lokalpolisområdeschef Frida Braf och kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) om dödsskjutningen: ”En oacceptabel våldsspiral Foto: Lovisa Gelin/SVT/Niklas Luks/TT

Efter våldshelgen i Norrköping – polisen och kommunen höll pressträff

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av några dagar har flera våldsdåd genomförts i Norrköping. Under måndagen höll kommunen och polisen en gemensam pressträff för att informera om läget.

– Vi har en allvarlig situation här i Norrköping, säger Sophia Jarl (M)

Under helgen har det inträffat flera allvarliga våldsdåd i Norrköping.

En 16-årig kille sköts till döds i ett bostadsområde på söndagskvällen och tidigare samma dag placerades en brandbomb i centrala Norrköping. Flera människor fick evakueras från sina hem i samband med bomblarmet. Polisen ser i nuläget inga kopplingar mellan de två händelserna.

Våldsvågen i Norrköping

En kvinna blev överfallen och misshandlades grovt i en trappuppgång, när hon under natten mot lördagen var på väg in till sin bostad.

Polisen: ”En oacceptabel våldsspiral”

På presskonferensen medverkade bland annat Frida Braf, lokalpolisområdeschef Norrköping, John Andåker, utredningschef polisen Östergötland, kommunstyrelsen ordförande Sophia Jarl (M) och Anna Selander, kommundirektör i Norrköping.

– Det som har hänt är förskräckligt. Vi har en allvarlig situation här i Norrköping, inleder Sophia Jarl (M) med att säga och får medhåll från polisen.

– Vi har en oacceptabel våldsspiral, säger lokalpolisområdeschef Frida Braf och betonar att stora resurser jobbar med händelserna.

– Förundersökningarna är inne i ett intensivt skede, säger John Andåker, utredningschef vid polisen i Östergötland.

Kommunen har satt upp en trygghetspunkt i Navestad kyrka i samarbete med Svenska kyrkan. Skolorna i området har aktiverat kristeam och kommunen har aktiverat sin strategiska krisledning.

– Detta för att vi ska kunna vara alerta och ta beslut kopplat till utvecklingen, säger kommundirektör Anna Selander.

Kameraövervakning

Lokalpolisområdeschefen berättar att det blir en stor satsning, ett pilotprojekt, på kameraövervakning på olika platser i stan.

– I det första skedet kommer det att sättas upp ett tjugotal fasta kameror, säger Frida Braf.

Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) avslutade pressträffen med att berätta att kommunen kommer att prioritera trygghetsarbetet framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Norrköping

Mer i ämnet