RFSL Linköping har, i samråd med polisen valt att ställa in årets prideparader. Foto: TT

Prideparaderna i Linköping ställs in – intresset för stort

Publicerad

Det blir inga prideparader i Linköping under Regnbågsveckan. Orsaken till beslutet är att intresset visat sig större än väntat och arrangemanget kan därför inte genomföras på ett coronasäkert sätt.

Med anledning av pandemin har många runt om i Sverige valt att ställa in årets prideparader eller hålla de digitalt. Men i Linköping har man, som enda stad i Sverige, planerat för att genomföra paraden fysiskt, men med vissa ändringar. Tanken var flera mindre parader med max 50 personer i varje, utspridda under veckan, istället för en enda stor som det brukar vara.

Men nu har alltså RFSL Linköping, i samråd med polisen tagit beslutet att ställa in.

– Paraderna skulle vara fysiska och filmas, utan publik. Men på grund av sociala medier har intresset blivit så stort och publiken har hittat till paraderna och velat delta. Vi vill absolut inte riskera säkerheten, säger Fredrik Bromander, projektledare för Regnbågsveckan, RFSL.

Nu kommer man istället satsa mer på en livesänd avslutningsfest med artister och gäster. Regnbågsveckan hålls den 22-30 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.