Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Blomberg är doktor i psykologi och en av Sveriges främsta experter på mobbning på arbetsplatser. I videon berättar han om hur allvarligt mobbningen kan vara. Foto: SVT/TT

Prisade forskningen: Så kan ledarskap förebygga mobbning på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Mobbning på arbetsplatser är ett mycket allvarligt problem som kan leda till mindre effektivitet och ännu värre: att människor till och med begår självmord. Stefan Blomberg är doktor i psykologi och prisades nyligen för sin avhandling ”Se upp för icke-stödjande ledare”.

Han bor i Norrköping och jobbar åt Region Östergötland. Sedan 15 år ägnar han sin forskning åt mobbning på arbetsplatser.

– Cirka 10-15 procent av den arbetande befolkningen är utsatt i någon grad. De som är systematiskt drabbade är kring 5 procent. Några av de branscher som berörs mycket är kontaktyrkena: Vård, skola och omsorg.

Norrköping

Stefan Blomberg har hela livet känt att ämnet mobbning intresserat honom och tidigare i maj prisades han för årets avhandling av Centrum för arbets- och miljömedicin.

I videon ovan berättar han om hur man gör för att motverka mobbning på arbetsplatsen.

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS-Alarm 112: Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101: Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen dygnet runt varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

Vårdguiden 1177: Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: 1177.se.

Hjälplinjen: Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: 1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande medmänniska: Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd: Tel: 020 18 18 00, telefonjour varje dag 19–22. Webb: spes.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet