Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vem är Hamza Mostafa? Hör honom själv berätta. Foto: Christian Zetterdahl SVT

Hamza Mostafa prisas av kungen

Publicerad

Han är bara 21 år, men har redan hunnit med mycket mer än de flesta. Hamza Mostafa bor i stadsdelen Ryd i Linköping, studerar statsvetenskap på universitetet och har på sidan om flera extrajobb. Bland annat som fritidsledare i Ryd och som tolk. Nu prisas hans engagemang av kungen.

Vi träffas i Ryd, där Hamsa bor och är uppvuxen. Han är klädd i träningskläder, då han lägger mycket tid i gymmet. Som barn kämpade han med övervikt och träningen har blivit en viktig del i hans liv.

– I Gymmet spenderar jag mest tid, när jag vill komma bort och ladda batterierna, säger Hamza Mostafa.

Han brinner för medmänsklighet och är en aktiv volontär i byrån mot diskriminering i Östergötland och sitter i Röda korsets ungdomsförbunds styrelse. Han är också en av huvudpersonerna bakom ortens bästa poet, som SVT Nyheter Öst tidigare berättat om. 

Han är dessutom initiativtagare till flera projekt, bland annat handlar det om att förändra förutsättningar kring mödradödlighet i Somalia samt insamling till behövande efter svältkatastrofen i södra Afrika 2017. Han vill även inspirera andra unga genom en nystartad förening.

”Mödrar är riktiga krigare”

– Mödrar är riktiga krigare. I mitt arbete som tolk möter jag så många ensamstående mammor som får axla båda föräldrarollerna och det är imponerande att de mäktar med, jag blir tårögd bara jag tänker på det, säger Hamza Mostafa.

Hamza Mostafa är en av årets kompassrosstipendiater och han kommer den 24 april ta emot stipendiet på Kungliga slottet.

– Jag är glad och tacksam för fortroendet och att de tycker att jag förtjänar det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer