Foto: Patrik Widegren, SVT / Vidar Ruud, TT

Professorn: Gotland är en skräpyta – finns bara träd

Uppdaterad
Publicerad

Om 30 år bor det fem miljoner invånare i Storstockholm, medan ”skräpytor” som Värmland kommer att vara tomt på folk. Det spår ekonomen Kjell A. Nordström.

Storstockholm kommer att växa till nästan fem miljoner invånare fram till 2050. Den prognosen gör Kjell A. Nordström, som är ekonom.

När han talade på Nordic Business Forum Sweden nyligen, sa han att befolkningen i allt högre grad kommer att söka sig till storstäder som Stockholm. Samtidigt kommer glesbygden att gå under rent ekonomiskt och kommer att förvandlas till ”skräpyta”.

– Det är till exempel Värmland och Gotland som är typiska fall av skräpyta. Där finns ingen ekonomisk aktivitet, inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, ingenting, bara träd, sade Kjell A. Nordström enligt Veckans Affärer.

Extremt snabb förändring

Stockholm växer nu med 7-9 procent per år och det är en högre tillväxttakt än vad Kina har. Och utvecklingen spås hålla i sig.

– Kina växer nu med 6 procent, och förmodligen ljuger de lite, så det är närmare 5 procent. Du tror kanske att Kina växer snabbt, men Stockholm växer nästan två gånger snabbare än Kina, menar Kjell A. Nordström.

Nordström jämför de kommande årens urbanisering med den som skedde i samband med den industriella revolutionen på 1800-talet. Men med en skillnad – förändringen går extremt mycket snabbare.

Återstår: Alkoholister och knäppgökar

Enligt Nordström kommer 600 superstäder att stå för nästan all ekonomisk aktivitet om 30 år. Där kommer 80 procent av världens befolkning att bo och de kommer att producera upp till 95 procent av all BNP. Däremot ger han en minst sagt pessimistisk bild av den svenska landsbygdens framtid.

– Om du åker dit, kommer du att hitta tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar. Det är det som återstår, alla andra har stuckit. Och du finner dem på ställen som stortorget i Avesta, menar Kjell A. Nordström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer