Foto: Arkivbild

Projektörer hoppar av vindkraftsbyggen

Uppdaterad
Publicerad

Flera ansökningar om att få bygga vindkraftverk i skogs- och övergångsbygden i Ödeshög har dragits tillbaka.

Under maj, juni och juli ska fem ansökningar om nio vindkraftverk ha återtagits av projektörerna. Enligt Ödeshögs kommuns plan- och byggchef Rebecka Bäck, har inga skäl angetts men hon har fått höra från projektörer att orsaken är att satsningarna inte anses lönsamma längre.

– Det kan handla om att till exempel tekniken för vindkraftverk har förändrats sedan ansökningarna gjordes, säger hon till SVT Nyheter Öst.

Kommunens planer underkändes

Vindkraftsprojekten i Ödeshög har blivit lite av en följetong för intressenter och markägare. Efter att Länsstyrelsen underkände kommunens politiskt beslutade riktlinjer blev 10 ansökningar om totalt 27 vindkraftverk liggande obehandlade i flera år, den äldsta sedan 2008. Förra hösten hade kommunen tagit fram nya riktlinjer men fick även kritik från JO (Justititeombudsmannen) för att man inte hanterat de inkomna ansökningarna tidigare.

Krävs kompletteringar

När kommunen nu har kommit igång med ansökningarna har det visat sig det behövs en hel del kompletteringar i handlingarna. Och det är i det skedet som flera projektörer nu har återkallat sina ansökningar.

– När vi har begärt kompletteringar i ansökningarna för att kunna bereda ärenden färdiga för beslut är det några stycken som har valt att dra tillbaka sina ansökningar, säger Rebecka Bäck.

Davood Maghgoori, handläggare på kommunen, jobbar sedan januari specifikt med ansökningsärendena. Enligt honom är det fem ansökningar som fortfarande är aktuella.

– Vi har gått igenom ansökningarna och begärt de kompletteringar som krävs. Nu inväntar vi respons från projektörerna och har även skickat påminnelser till dem, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer