Studenter i hela landet protesterade idag mot planerna på höjd ränta för studielån. I Linköping fanns kårordföranden Simon Ågren på plats för att prata med studenter. Foto: SVT

Protester mot höjd ränta på studielån

Publicerad

Studenter på flera håll i landet protesterar idag mot ett regeringsförslag som skulle höja räntan på studielån. I Linköping höll studentkåren en manifestation mitt i universitetsområdet.

En räntehöjning slår orättvist menar studentkåren StuFF i Linköping. Den som går en lång utbildning till ett yrke som inte ger så hög lön missgynnas av det aktuella förslaget. Det handlar ofta om studenter som utbildar sig inom vårdsektorn.

– Det här är yrkesgrupper som tjänar relativt lite efter sin examen, säger Simon Ågren, kårordförande för StuFF.

Räntan är naturligtvis lika hög låneränta för alla som tar studielån, men den totala summan av räntan blir högre ju större lån studenten tar.

Ska finansiera nytt stöd

Förslaget att höja räntan är en del av den budget som regeringen vill få igenom. Pengarna som kommer in genom en räntehöjning ska sedan användas till det så kallade omställningsstudiestödet. Det stödet är tänkt att göra det enklare för personer som arbetar, eller just har mist sitt jobb, att studera vidare och höja sin kompetens.

Regeringen föreslår att dagens ränta på studielån, som är 0,05 procent, ska höjas med 0,5 procentenheter. När Centrala studiestödsnämnden, CSN, har räknat på förslaget kommer de fram till att en student som har 315.000 kronor i studieskuld skulle behöva betala 70 kronor mer i månaden med en återbetalningstid på 25 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.