”Vi flyttade inte hit för att slåss mot några jävla vindkraftverk” Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Protester i Finspång: ”Vi flyttade inte hit för att slåss mot några jävla vindkraftverk”

Uppdaterad
Publicerad

Ett 70-tal gigantiska vindkraftverk är på väg att byggas på olika platser i Finspångs kommun, men protestgrupper bildas nu som tänker kämpa för att stoppa planerna.

Sussie Jensen flyttade till kommunen för tre år sedan, hon och hennes man ville komma bort från Stockholm. Hon är en av de som nu engagerar sig för att slippa 34 stycken vindkraftverk i skogen norr om Regna:

– Vi flyttade ju hit för att få lugn och ro.

Finspång

Hör mer om bybornas oro i inslaget ovan.

Göteborgsbolaget bakom planerna, Stena Renewables, kommer på tisdag att möta byborna i bygdegården för att förklara planerna.

– Mycket av påståendena om hur fruktanvärt det är med vindkraft är kraftigt överdrivna, säger Dan Sandros, projektchef.

Finspång kan bli storproducent av el

Det finns andra planer också. Om två veckor kommer Holmen att presentera sitt projekt. Bolaget vill bygga ett 40-tal vindkraftverk på tre andra platser i Finspång kommun. Ursprungligen ville Holmen bygga 77 vindsnurror, men efter protester har man dragit ner på antalet.

Enligt Energimyndighetens statistik så finns det 143 vindkraftverk i Östergötland, flest har Mjölby, 66 stycken. Många projekt har stoppats för att de stör försvarets flygverksamhet runt Linköping, men nu läggs projekt efter projekt fram för vindkraftsbyggen i de norra delarna av regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finspång

Mer i ämnet