Foto: Region Östergötland

Skarp kritik mot arbetsmiljön på psykiatrin i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Slutenvården inom psykiatrin på Universitetssjukhuset kritiseras av Vårdförbundet i Östergötland. Nu vänder sig huvudskyddsombudet till Arbetsmiljöverket och kräver åtgärder.

Det är inför sommaren som arbetsmiljön beskrivs som förvärrad med personalbrist, stress och brister i kommunikationen.

– Tyvärr är det så att en dålig situation har blivit värre. Vi står inför en sommar och bemanningen på kliniken har försämras och vi ser med oro på hur personalen ska klara sommaren helt enkelt, säger Hedvig Axén, huvudskyddsombud, Vårdförbundet i Östergötland.

På den psykiatriska kliniken håller man inte med om alla brister.

– Under 2018 har vi anställt fler sjuksköterskor än någonsin jämfört med de senaste åren, till exempel i slutenvården. Inför sommaren så tror jag att vi kommer hantera den. Och läget i stort är väl kanske på ett sätt bättre vad det gäller bemanningsfronten än vad det har varit på några års tid, säger Marita Ström, verksamhetschef Psykiatriska kliniken i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.