Hör Wilma Magnusson och Inger Söderbergs tankar om psykisk ohälsa Foto: SVT

Enkät visar att unga känner stress och ångest

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötlands enkät ”Om mig”, som går ut till drygt 6000 elever i grundskolan och gymnasieskolan i Östergötland, visar att många elever mår bra – men också om elever som känner stress och ångest.

– Jag skulle säga att jag känner av det betydligt mycket mer idag, än vad man gjorde förut. Det har ju blivit så att förväntningarna har ökat på ungdomar idag och jag tror att många känner press av det och då kan man må väldigt dåligt, säger studenten Wilma Söderberg.

Enkäten visar båda sidor

Enkäten visar att många av ungdomarna har goda relationer, och känner sig trygga i skolan och hemma, och att det har en trivsam fritid. Men en annan bild framträder också.

– Det som framför allt har uppmärksammats under åren, det är ju just att ungdomarna känner sig stressade, och att det är många som känner sig stressade och upplever ångest och känner sig nedstämda, säger Emma Hjälte, samordnare, Region Östergötland.

Jobbar med bemötanden efter enkäten

Regionen jobbar också med hur de kan bemöta de problem och känslor som eleverna beskriver i enkäten.

– Det vi vill fokusera på i det här, är vad faktiskt har för förslag för att komma åt bland annat stressen och ångesten, där har de mycket tankar och idéer bland annat att ha mer kunskap om psykisk hälsa, så att man kan lära sig vad som är normala känslor och hälsotillstånd, och också lära sig till när det går över till ett tillstånd när man faktiskt behöver söka hjälp, säger Emma Hjälte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.