Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oliver Thornton, vd för RAW Property, och kommunalrådet Muharrem Demirok (C) tar första spadtaget i Vallastaden. Se mer i klippet. Foto: SVT/ Christan S Zetterdahl // RAW PropertyVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nytt bostadskoncept: Råa lägenheter byggs i Linköping

Publicerad

I stadsdelen Vallastaden i Linköping startar nu bygget för ett helt nytt koncept för bostadsmarknaden – råa lägenheter.

Genom att bygga lägenheterna i omålad betong och öppen planlösning så får köparen själv färdigställa sin bostad.

Det är bostadsföretaget RAW Property som står bakom det nya bostadshuset i Vallastaden, som ska bestå av 69 lägenheter i olika storlekar.

– Huset innehåller allt som man förväntar sig men det är när man går igenom dörren till sin egen bostad som man ser skillnaden. Du köper alltså en rå lägenhet med ett badrum och ett enkelt kök men sen är det upp till dig själv att bestämma hur den ska delas upp i olika rum och ytskikt på väggarna, säger Oliver Thornton, vd för Raw Property  

Råa lägenheter – en modell utomlands

Konceptet med att bygga råa lägenheter blir allt vanligare utomlands och här i Sverige har endast ett bostadshus i Uppsala färdigställts sedan tidigare. Men Oliver Thornton tror att intresset kommer växa efterhand.

 – Det kan säkert vara lite svårt i början för folk att förstå konceptet men när man ser möjligheterna så tror jag det kommer bli allt vanligare att bygga så här. Vi har ett lite lägre pris från början och vi ser att det finns en lucka i marknaden där man som köpare får bestämma mer själv över bostaden, säger han.

Jakten på lägre priser

Det finns sedan tidigare en stor efterfrågan på billigare bostäder och ute i kommunerna letar man med ljus och lykta efter modeller som ger en lägre prisbild.

– Det var just det som var tanken när vi gjorde en tilldelning till det här företaget och vi får se om det här är en lösning. Vi vet inte hur mycket vi får ner priserna men vi hoppas det ger en viss effekt, säger Muharrem Demirok (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Linköping.        

Se mer i klippet ovan från invigningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet