Provtagning på Råbock. Foto: SVT

Råbockspremiär med blodprov i beredskap

Uppdaterad
Publicerad

Idag, tisdag inleddes råbocksjakten. Antalet jägare som deltar i Ombergstrakten är färre i år.

– Ja det är lite olustigt måste jag säga. Men än så länge har vi inte stött på nått djur som varit smittat, så det känns ändå rätt så säkert, säger jägare Johan Rosén.

– Jag tror att det var någon gång på 50-talet som vi hade mjältbrand senast i Sverige, så det är ju svårigheter, vi vet ju inte riktigt vad det handlar om. Så i byskapet och i jaktlaget och runt omkring har det diskuterats väldigt mycket, säger jägare Ove Rang.

Utbrott av mjältbrand

På grund av mjältbrandsutbrottet så innehåller jakten några nya inslag för jägarna i år. På uppmaning av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, tar jägarna blodprover på kadaver som de hittar under jakten och på allt vilt de fäller. 

– Vi öppnar djuret och försöker ta blod först vid ingången på skotthålet och sen tar vi blod också vid utgången på skotthålet. Sen gör vi en okulär besiktning på mjälten och tittar även på blodet för att se om det levrar sig som det ska, säger Ove Rang.

Hur känner du inför att använda köttet?

– SVA har ju gått ut med direktiv kring det hela och säger ju att uppvisar djuren inget konstigt beteende och ser inte mjälten konstig ut, så ska det inte vara någon fara med köttet. Jag är som en klassisk jägare, jag jagar inte bara för jagandets skull utan jag vill ta vara på köttet. Det är därför jag är här, säger Ove Rang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av mjältbrand

Mer i ämnet