Skotträdda djur: ”Lugnande på recept ökar inför nyår”

Uppdaterad
Publicerad

Under december fram till nyår ökar lugnande på recept för skotträdda hundar. Djurägaren Kristin Mellqvist har koll på fler metoder som kan minska oro.

– Vi täcker för fönster och sätter på musik för våra hästar, säger hon.

Många djurägare bävar inför nyårsnatten; höga smällar och starkt ljus som kan påverka hundar, hästar och andra djur negativt. Ett faktum varje år under december är ökad förskrivning av lugnande preparat, enligt Marlene Areskog, chefsveterinär på Evidensia djursjukhus.

– Vi har en sjufaldig ökning av lugnande inför nyår, säger hon.

Norrköping

Tagit emot skotträdda hundar

På Skärlunda Gård strax utanför Norrköping finns Kristin Mellqvist som tidigare har tagit emot skotträdda hundar under nyår. Hon ser även till att hästarna i stallet står utan oro för höga ljud och starkt ljus.

– Vi täcker för fönster och sätter på musik för våra hästar, förklarar Kristin Mellqvist, Skärlunda Equestrian & DogCare.

Hur hundar kan skottränas mot fyrverkerier berättar Kristin mer om i klippet.

Fyrverkerier – Vad gäller?

  • Smällare och fyrverkerier med knall är förbjudet och får inte användas eller säljas utan speciella tillstånd.
  • För att använda smällare och raketer med styrpinne krävs det både tillstånd och utbildning.
  • Mindre farliga, pyrotekniska produkter får hanteras fritt av privatperson men med aktsamhet.
  • Många kommuner har lokala bestämmelser om när och var fyrverkerier får avfyras. Kolla på din kommuns hemsida för mer information.

Källa: Polisen, MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet