Räddningschef Henrik Josefsson ger en uppdatering av läget i Godegård och Tjällmo. Foto: SVT

Räddningschefen: ”Jag känner olust över att inte ha kontroll”

Uppdaterad
Publicerad

Forfarande så härjar två större skogsbränder i nordvästra Östergötland. Vi träffade räddningschefen Henrik Josefsson för en uppdatering av läget.

– Branden i Godegård har vi under kontroll. Den har vi lyckats begränsa och jobbar nu med att blöta ner den ”heta zonen” för att den inte ska sprida sig i blåsten, säger räddningschef Henrik Josefsson.

I Tjällmo däremot har inte räddningstjänsten lyckats få kontroll på branden.

– Nej, här jobbas det fortfarande aktivt från 20 – 30 personer för att begränsa branden, säger han.

Vet ni hur stort område som har eldhärjats i Tjällmo?

– Nej, vi har inte i nuläget en uppdatering på hur stor branden är, men vi har hjälp av Kustbevakningen som nu flyger för att fotografera området, så vi kan få en mer exakt storlek på branden, säger räddningschef Henrik Josefsson.

Känner du någon oro?

– Nej, ingen oro, men en olust över att inte ha branden under kontroll. Jag tänker speciellt på husen i närheten som vi ska göra allt för att inte behöva utrymma, säger han.

Avlösning på väg

Vid klockan 16.25 meddelade räddningstjänsten att branden i Tjällmo är cirka 300 hektar stor och att den ännu inte är under kontroll.
Vattenbombningen fortsätter fram tills att det blir mörkt med hjälp av fyra helikoptrar från MSB.

Västra Sörmlands räddningstjänst, Nerikes brandkår, Ödeshögs räddningstjänst, Kinda räddningstjänst och Finspångs räddningstjänst kommer att bistå med hjälp så att personalen som slitit hårt kan få avlösning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motala

Mer i ämnet