I klippet berättar brandingenjör Björn Johansson varför skogsbränder som uppstår i samarbete med skogsarbete är särskilt problematiska. Foto: Niklas Luks

Rådig insats hindrade skogsbrand utanför Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Vid 13.15-tiden på torsdagen larmades räddningstjänsten om att en rökpelare syntes vid Ågelsjön utanför Norrköping.

Röken kom från en brand som spridit sig från en spontant anordnad grillplats på en udde vid Norrviken, Ågelsjöns norra spets.

En maskinförare som röjde sly intill vägarna i området såg branden och lyckades med hjälp av två handbrandsläckare släcka det mesta. Brandytan kunde därmed begränsas till cirka 50 kvadratmeter.

Norrköping

Inte tillåten grillplats

Eldningsförbud är sedan igår utfärdat i Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg. Att tända eld vid en grillplats av den typ där branden vid Ågelsjön startade är inte tillåtet nu när eldningsförbud råder i hela kommunen.

– Nej, det ska vara en av kommunen eller länsstyrelsen anordnad grillplats, säger Lennart Ågren, inre befäl hos Räddningstjänsten Östra Götaland.

Räddningstjänsten uppmanar alla att noggrant släcka efter sig även på iordningställda grillplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet