Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olika typer av strålningsmätare kommer att användas av den nya indikeringsstyrkan. Foto: Patrik Widegren/SVT

Strålning ska mätas på Gotland – söker frivilliga

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen på Gotland efterlyser nu personer som ska ingå i en indikeringsstyrka. Vid ett radioaktivt utsläpp ska styrkan upptäcka och mäta strålning.

16 personer ska ingå i gruppen som kommer att få en utbildning av frivilligorganisationen Försvarsutbildarna. De blir inte anställda men kommer att krigsplaceras vid länsstyrelsen för att kunna kallas in vid höjd beredskap eller då länsstyrelsen behöver förstärkning.

”Gotland är speciellt”

– Gotland är ju lite speciellt eftersom vi är en ö. Vi behöver tillse att vi har egna resurser i händelse av olyckor eller andra saker. På fastlandet har man möjligheten att faktiskt flytta runt resurser på ett annat sätt, säger Alf Söderman, försvarsdirektör hos länsstyrelsen på Gotland.

I klippet ser du vilken utrustning man kommer att använda och får veta mer om uppdraget.

Fakta om indikeringsstyrkan

Om Gotland drabbas av radioaktivt utsläpp ska länsstyrelsen kunna bedriva statlig räddningstjänst och genomföra sanering.

Man utbildas till indikerare eller indikeringssamordnare.

Personalen kommer årligen att kallas till minst fyra dagars utbildning och övning.

Informationsmöten om befattningarna kommer att hållas 18 och 29 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.