Ingen gripen efter rånet i Åtvidaberg. Foto: Niklas Luks

Rånad bank vill inte låsa dörrarna

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har polisen sökt efter de misstänkta rånarna i närliggande län. Under söndagseftermiddagen är fortfarande ingen gripen.

Under helgen har polisen skalat ner de mer aktiva sökinsatserna och arbetar nu vidare med två spår.

– Det första är att ta reda på de tre brottsplatserna vi haft: banken, den utbrända bilen samt den beskjutna polisbilen och försöka få klarhet i exakt vad det är som har hänt där, säger Erik Terneborn, presstalesperson, polisregion Öst.

Åtvidaberg

Och under helgen har flera tips kommit in till polisen från allmänheten.

– Det jobbar vi också intensivt med och i samband med det har vi gjort en hel del fordonstopp under helgen, både i vårt län och i ett närliggande län men tyvärr har inget stopp än så länge lett till något gripande, säger Erik Terneborn.

Oväntat med rån i Åtvidaberg

På banken i Åtvidaberg bearbetar man känslorna efter bankrånet.

– Min känsla idag är att jag fortfarande är arg, för att inte säga förbannad för mina medarbetares räkning. Man ska inte behöva bli utsatt av såndant här i sitt arbete helt enkelt, säger Ronny Mårtensson, VD Åtvidabergs sparbank. 

Att rånet skedde i Åtvidaberg menar Ronny Mårtensson var oväntat.

– Nu tycker jag att det är oväntat, det var en riktig rånvåg i Sverige 2010 ungefär, då vi också utsattes för ett brutalt och våldsamt rån, men sen dess har det varit rätt lugnt i Sverige.

Hur skulle man kunna skydda sig på ett annat sätt?

– Det finns saker man kan göra – överväga att ha helt låsta dörrar till banken och bara släppa in kunder en i taget, man skulle kunna ha maskinell hantering av pengar in och pengar ut, men då är vi inte riktigt den typ av bank som vi vill vara i samhället, säger Ronny Mårtensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtvidaberg

Mer i ämnet