Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rökutvecklingen från branden vid kl 11 Foto: Ulf Persson SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Röklukt över Norrköping efter brand i metallskrot

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till söndag jobbade fyra stationer med cirka 24 man med släckningsarbetet på ett industriområde i Norrköping. Vinden spred en skarp lukt av plast och metall.

På söndagsmorgonen låg svagt dis och en frän röklukt över Norrköping med omnejd. Orsaken är den brand som startade under lördagen på ett metallskrotsföretag på Blixtholmsvägen i Norrköping. Enligt räddningstjänsten är släckningsarbetet under kontroll och de arbetar nu med bevakning och eftersläckning. Personalstyrkan på brandplatsen har minskats från 24 man i natt till tio personer under morgonen.

Under söndagskvällen minskade styrkan ytterligare men personal kommer finnas på plats under hela natten tillsammans med drabbad personal.

Uppmanas stänga fönster vid obehag

Brandröken består till stor del av vattendimma och är därmed mindre farlig för hälsan. Allmänheten uppmanas dock att stänga fönster och ventilation vid obehag. Lukten kan eventuellt komma att kännas hela nästa vecka beroende på väder och vindriktning, uppger räddningstjänsten.

Branden startade på lördagsmorgonen

Larmet om branden kom vid 6.43 på lördagsmorgonen och Räddningstjänsten Östra Götaland gick ut och varnade för den kraftiga röken. Det brann kraftigt på ett återvinningsföretag i Norrköping Det var plastmaterial i en sex meters hög på 70x50 meter som brann och röken gick då ut mot Händelö-området. Senare kom uppgifter om att högen även innehöll metallskrot. Under dagen kom sen nya besked om att släckningsarbetet tog längre tid än man beräknat.

– Det är lite besvärligt, vi flyttar på material med en lastmaskin för att komma åt glödbränder. När vi gör det så syresätts branden och blossar upp. Men vindarna blåser åt rätt håll bortifrån stan, säger Peter Holm, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland under lördagen.

Avspärrning vid brandplatsen Foto: Ulf Persson SVT

Ingen brottsmisstanke

– I nuläget finns ingen misstanke om brott utan polisen håller avspärrningarna på platsen, säger Thomas Agnevik på polisregion Öst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer