Björn-Ola Linnér, klimatpolitikforskare på Linköpings universitet, sammanfattar klimatmötet i Polen. Foto: SVT

Forskare rapporterar från klimatmötet

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna på klimatmötet i Polen drar ut på tiden. Vi återkopplar med Björn-Ola Lennér, klimatpolitikforskare vid Linköpings universitet som varit på plats.

Målet att FN:s omkring 200 länder ska enas om en regelverk om hur Parisavtalet ska genomföras har varit svårt. I förhandlingarnas slutskede menar Björn-Ola Linnér att det svåraste är att få fram en tydlig plan hur de rika länderna ska hjälpa de fattiga att ställa om. Han menar att man inte kunnat visa det trovärdigt att de rika länderna kommer fortsätta sin klimatfinansiering.

– Där är man oense. Och det kommer vara en nyckelfråga, inte bara imorgon när förhandlingarna kanske är slut, men även nästa år och nästa år, säger Björn-Ola Linnér.

Klimatmöte i Katowice 2018

Oron att länder drar sig tillbaka

Oron för att flera stora länder visat minskade ambitioner och till och med vilja att dra sig ur tycker Björn-Ola har märkts i Katowice. Bland annat har flera länder inte velat använda formuleringen att man ”välkomnar” FN:s klimatrapport om 1,5 graders uppvärmning.

– En stor besvikelse har det varit för många. Det finns tecken att en del av de här mer klimatskeptiska krafterna har fått vind i seglen, säger han.

Men han understryker att de som drar åt fel håll ändå är en minoritet.

– Det finns fortfarande en stark övertygelse bland länderna, att man vill förändra samhällena i klimatpositiv riktning fort. Och det är den överskuggande globala känslan och budskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte i Katowice 2018

Mer i ämnet