Foto: Ola Jennersten/WWF

Rebecka från Linköping utsedd till Årets Miljöhjälte

Världsnaturfondens (WWF) utmärkelse Årets Miljöhjälte 2017 går till biologen Rebecka Le Moine i Linköping för hennes arbete kring biologisk mångfald. Hon delar utmärkelsen med operasångerskan Malena Ernman som har ett stort engagemang i klimatfrågan.

Juryns motivering lyder:

”Rebecka är en sann inspiratör som har lyckas med konststycket att göra biologisk mångfald intressant för alla. Hon såg till att FN:s årliga internationella dag för biologisk mångfald den 22 maj i år blev en stor manifestation i hela Sverige. Hon är en biolog som brinner för att skydda allt från det myllrande livet i skogen ner till minsta mossa, till karismatiska djur som tigrar. En entusiastisk miljöhjälte med stor drivkraft”.

– Det är en väldigt stor ära för mig att få bli utsedd till en av Årets miljöhjältar av WWF, men jag vill trycka på att det är tillsammans som vi gör skillnad. Jag har tagit initiativ till mycket, men det hade aldrig blivit samma resultat om det inte vore för att det finns ett enormt engagemang bland folk. Det känns fint att få vara en del av den här rörelsen, och att försöka vara en röst för våra hotade arter och ekosystem, säger Rebecka Le Moine i ett uttalande.

Kung Carl XVI Gustaf delar ut diplom till pristagarna vid en ceremoni på Ulriksdals slott den 11 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer