Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rebecka Le Moine (MP) kandiderar till språkrör Foto: Ola Jennersten/WWF

Rebecka Le Moine (MP) kandiderar till språkrör

Uppdaterad
Publicerad

Östgötska politikern Rebecka Le Moine (MP) kandiderar som språkrör.

Det var Dagens Nyheter först att berätta om.

– Jag vill kandidera för att de frågor som jag brinner för är jätteviktiga och måste komma högre upp på den politiska agendan. Vi är inne i den sjätte massartdöden och vi måste få till politik som kan tackla det, säger Rebecka Le Moine till SVT Nyheter Öst.

Nuvarande språkrör Isabella Lövin (MP) har tidigare meddelat att hon lämnar sina poster som språkrör och klimatminister i januari nästa år. Rebecka Le Moine är den första som nu går ut och säger att hon vill ta över som språkrör för partiet.

I vilket riktning vill du föra partiet?
– Jag skulle vilja föra in mer systemkritik i MIljöpartiet. Vi lever i en ekonomi som i grunden inte är hållbar och går ut på att vi exploaterar natur, miljö och människor. Vi måste belysa att vi behöver göra om saker och ting i grunden för att kunna bevara den biologiska mångfalden och hålla oss till Parisavtalet, säger Rebecka Le Moine.

Hon är född 1990 och uppväxt i Småland. Men efter det flyttade hon till Linköping för att studera biologi. Hon har bland annat blivit utsedd till årets Miljöhjälte av Världsnaturfonden 2017. Det för sitt arbete kring biologisk mångfald.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer