Foto: SVT

Regeringen storsatsar på Ingemar Bergmans minne

Uppdaterad
Publicerad

År 2018 blir det 100 år sedan Ingemar Bergman föddes. Regeringen samlar nu ihop till en storsatsning för att hedra hans minne och fira jubileumet. Ett utökat stöd på sammanlagt 13 miljoner föreslås.

Tre av dessa miljoner går till Dramaten och Bergmanfestivalen, ytterligare tre miljoner går till Stiftelsen Ingemar Bergman för jubileumsårets samordning, och Svenska filminstitutet får fem miljoner. Resterande två miljoner går till stiftelsen Bergman Center på Fårö.

Bergman Center som länge har kämpat med ekonomin, får utöver de två miljonerna därefter ett årligt stöd.

–  Det här är en fantastisk nyhet som Bergman Center fick idag. Stödet betyder otroligt mycket för verksamheten, då vi har kämpat mycket med ekonomi de senaste åren. Vi vill verkligen erbjuda bredare möjligheter till Bergman-turism på Fårö, och det känns otroligt viktigt att med hjälp av dessa pengar kunna satsa på våra projekt inför jubileumet nästa år, berättar pressansvarige Helen Beltrame-Linné.

Bergman Center planerar bland annat nya utställningar och en stor upplaga av Bergmanveckan, den årliga festival som hålls på Gotland under vecka 26.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.