Arkivbild från elektrifierad del av E16 vid Sandviken. Foto: Pontus Lundahl/TT

Regeringen vill öka takten på elektrifieringen

Publicerad

Regeringen vill trampa på gasen avseende elvägar. I ett pressmeddelande skriver de idag att de vill elektrifiera 2 000 kilometer av de mest trafikerade vägarna till 2030.

Trafikverket har fått i uppdrag att planera för en utbyggnad av elvägar längs det statliga vägnätet. Regeringen menar att dessa vägar skulle halvera den tunga trafikens utsläpp.

Verket ska komma med ett förslag till samhällsekonomiskt lönsam elektrifiering av delar av det statliga vägnätet fram till 2030 och med sikte mot 2040. Till 2035 önskar regeringen att sammantaget 3 000 kilometer av de statliga vägarna har elektrifierats.

I arbetet med taktökningen ingår en elektrifieringskommission som ska ledas av infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Deras uppdrag sträcker sig till sista december 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.