Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Världsunika elvägen på Gotland snart färdigbyggd – se drönarbilderna Foto: Petra CarlenarsonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Världsunika elvägen på Gotland nästan färdigbyggd

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av oktober räknar projektledaren med att bygget av elvägen är klart. Den buss som ska provköras har precis levererats och lastbilen kom med färjan på onsdagskvällen.

– Det går bra. Vi bygger nu den sista etappen. I februari och mars kunde vi genomföra tester i låg hastighet på en delsträcka. Under oktober räknar vi med att kunna testa i full fart, säger Håkan Sundelin, projektledare för Smartroad Gotland.

Håkan Sundelin, projektledare Smartroad Gotland Foto: SVT

Laddning under färd

Det här är den första trådlösa elvägen i världen för olika fordonstyper. Den har byggts de 1,6 kilometrarna mellan centrala Visby och flygplatsen.

Vägen har induktiv teknik installerad under vägbanan. Det betyder att kopparspolar grävts ner i vägen och överföringen av energi sker via ett elektromagnetiskt fält. Fordonens batterier ska alltså laddas under färd.

– Tanken var att köra en flygbuss i somras, men det gick inte. Bussen testas med passagerare först nästa sommar. Nu ska en chaufför köra med lastbilen under ett halvår för att kontrollera att allt fungerar.

Funkar för olika fordon

Blir inte en sådan här väg väldigt dyr?

– Man kan säga så här: Att bygga med den här tekniken triangeln Stockholm – Malmö – Göteborg skulle kosta i storleksordningen 30 miljarder. Det är mindre än en höghastighetsperrong i Jönköping.

– Vår teknik är billigare än annan teknik och kan användas av alla fordonstyper, till skillnad från till exempel upphöjda kontaktledningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet