Jessica Frisk vårddirektör Region Östergötland Foto: Lovisa Gelin/SVT

Region Östergötland i förstärkningsläge

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland gick på onsdagen upp i förstärkningsläge på regional nivå. Orsaken är den höga belastningen på sjukvården och en stor smittspridning i samhället, meddelar regionen i pressmeddelande.

Sedan tidigare är Universitetssjukhuset i Linköping och Vrinnevisjukhuset i Norrköping i förstärkningsläge på grund av en hög belastning med många inneliggande patienter, inte minst inom intensivvården. Nu utökas detta till att även gälla på regional nivå och på Lasarettet i Motala.

– Beslutet är fattat utifrån en samlad bild med en allvarlig belastning i vården, hög smittspridning, en omfattande provtagning och en stor vaccinationsinsats, säger Jessica Frisk, regional sjukvårdsledare i ett uttalande.

Trycket på vården bedöms nu vara lika högt som när det var som mest pressat under april och maj förra året. Regionen ser heller inga tecken på att smittspridningen ska avta. Situationen bedöms som ett ”oerhört allvarligt läge”.

Under onsdagen vårdades totalt 115 patienter med covid-19 på länets sjukhus, 27 av dem på intensivvårdsavdelningarna. Dessutom har fem patienter från Östergötland flyttats till andra regioner för intensivvård.

I klippet nedan kan du se vad sjukhusens tre olika krisnivåer; stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge innebär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.