M/S Visborg är en av Destination Gotlands fartyg som går på flytande naturgas. Foto: Destination Gotland

Region Gotland vill undantas från EUs utsläppshandelssystem

Publicerad

Region Gotland vill att Gotlandstrafiken ska undantas från EUs utsläppshandelssystem. Anledningen är att det kan bli kostsamt för invånare och resenärer då färje- och fraktpriser riskerar att höjas.

Sjöfarten ska från och med 2024 fasas in i EUs utsläppshandelssystem. Det innebär att trafiken måste minska sin miljöfarliga utsläpp genom att köra på en större andel fossilfritt bränsle eller att köpa utsläppsrätter för att få  fortsätta som man gör idag.

Enligt Region Gotland innebär förändringen en risk att merkostnader drabbar resenärer eller fraktköpare, och det skulle alltså kunna bli dyrare att åka till och från Gotland.

Vill vänta tills 2027

Region Gotland skriver nu till regeringen och vill se ett undantag från EUs system. De menar att systemet är bra men vill vänta med att införa det tills nästa färjetrafikavtal, 2027. Om det inte blir ett undantagstillstånd vill regionen istället kompenseras ekonomiskt.

”Gotlandstrafiken måste ställa om, men merkostnader kan inte bäras lokalt av företag och samhälle, i form av ökade rese- och transportkostnader eller sämre tillgänglighet” skriver regionstyrelsen.

De höjda färjepriserna har lett till många reaktioner. Se mer i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Nypelius, ordförande för LRF Gotland, ser stora risker för öns lantbrukare med de höjda priserna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.