Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julie Tran (C) är regionråd i Region Östergötland. I klippet berättar hon mer om Centerpartiets satsning på förlossningsvården i regionen. Foto: TT / Axel Brantemo/SVT

Regionvalet: C:s ”gravidpaket” ska minska barnmorskeflykten

Uppdaterad
Publicerad

I våras kunde SVT Nyheter Öst tillsammans med Uppdrag granskning berätta att andelen svåra bristningar ökat i Östergötland. Nu presenterar Centerpartiet regionalt ett ”gravidpaket” som partiet hoppas ska komma åt problemet – samtidigt som barnmorskornas flykt från vården ska lindras.

Risken att drabbas av en svår bristning vid förlossning i Östergötland är betydligt större än i till exempel grannregionen Jönköping.

De senaste åren har andelen allvarliga bristningar dessutom ökat i Östergötland. Det visar en analys som SVT:s Uppdrag granskning låtit göra av den senaste statistiken från Socialstyrelsen.

Regionvalet 2022 Östergötland

Vill införa ”caseload”

Under måndagen presenterade Centerpartiet regionalt ett gravidpaket med fem punkter som ska göra förlossningen i Östergötland bättre, där en av punkterna handlar om att införa den så kallade ”caseload-metoden.

Metoden innebär att en eller en mindre grupp barnmorskor följer den gravida kvinnan genom hela graviditeten, förlossningen och eftervården.

I SVT Nyheters valkompass finns frågan med och flera partier är positiva till metoden.

I klippet ovan berättar Julie Tran (C), regionråd varför partiet vill satsa på ett gravidpaket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Östergötland

Mer i ämnet