”Att avsäga mig alla mina politiska uppdrag förutom min plats i kommunfullmäktige tackar jag nej till”, skriver Reidar Svedahl i ett mejl under lördagen. Foto: SVT

Kommunalrådet Reidar Svedahls (L) besked: Kommer inte avgå

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit många turer inom Liberalerna i Norrköping angående Reidar Svedahls framtid. Under lördagen meddelade han att han inte kommer avgå – trots uppmaningen från partiet.

I november tog han en paus från politiken efter att ha skickat meddelande med sexuella anspelningar till en ung KD-politiker.

Partiet har uppmanat att han skulle lämna sina samtliga kommunala uppdrag, bortsett från kommunfullmäktigeledamotsposten. Men på lördagen kom beskedet från Svedahl:

Krisen inom Liberalerna i Norrköping

– Att avsäga mig alla mina politiska uppdrag förutom min plats i kommunfullmäktige tackar jag nej till, skriver han i ett mejl.

– Jag tror på de liberala värderingar och kommer trots senaste veckornas konstigheter fortsatt verka för en vad min övertygelse är en klok liberal politik i den fortsatta utvecklingen av Norrköping.

”Skadar partiet”

När SVT Nyheter Öst når Alex Nejdemo från Liberalerna i Norrköping under lördagen tycker han att det är beklagligt att Svedahl inte lämnar sina uppdrag.

– Det är beklagligt och synd att han inte följer medlemmarnas vilja.

Nu kommer Liberala Länsförbundet ta över och hantera ett eventuellt uteslutningsärende:

– Hans beteende skadar partiet, bryter mot våra interna demokratiska processer och försvårar styret av Norrköping. Under helgen håller förbundsstyrelsen ett extrainsatt styrelsemöte som ska behandla uteslutning av Reidar Svedahl, det meddelar vice förbundsordförande Kjell Fransson, i ett pressmeddelande under lördagseftermiddagen.

SVT har haft kontakt med Reidar Svedahl som inte vill lämna några övriga kommentarer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Johan Wänström är det mycket svårt att peta ett sittande kommunalråd. I klippet svarar han på tre frågor om situationen inom Liberalerna i Norrköping. Foto: Axel Brantemo/SVT Foto: Axel Brantemo/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom Liberalerna i Norrköping

Mer i ämnet