• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i Brunnsberg i centrala Varberg. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Rejmyres nya glas är gamla

I snart 80 år har Sörmlands museum låtit tillverka dom så kallade Hertig Karls-glasen – kopior av öl och vinglas från 1500-talet.
I år har Rejmyre glasbruk fått i uppdrag att tillverka dem och imorse blåstes dom första.

Den nya beställningen innebar en annorlunda dag på jobbet för glasblåsarmästaren John Vesanen.

– Ja,det är ju en annan utmaning. När man producerar det man brukar göra då blir det ju liksom slentrian i det hela, men här får man vara lite på helspänn när man ska göra någonting, säger han.

Återskapade av skärvor

Sörmlands Museum har låtit tillverka Hertig Karls-glas sedan 1937. Utseendet är rekonstruerat från skärvorna av den servis hertig Karl hade på Nyköpings Hus på 1580-talet.

– Eftersom de har den här historien finns det ett värde att komma så nära som möjligt och de kunder som vill köpa de här glasen idag vill ju känna att det har den här äkta kopplingen så nära som möjligt, säger butikschefen på Sörmlands Museum Anne Elmdahl.

Historisk insats

Det är 30 år sedan Rejmyre Glasbruk senast fick äran att tillverka de här historiska glasen. Men det är ingen massproduktion precis. 300 vinglas och 100 ölglas är beställningen. Anne Eldmdahl är nöjd med det hon sett hittills.

– Det ser bra ut, det tar ju några försök innan vi hittar rätt. Det är hantverksskicklighet på hög nivå, säger hon och menar att glasblåsarmästarna här gör en historisk insats genom att hålla kunskapen vid liv.

Och nog krävs det en del för att tillverka ett glas av den här sorten. Och visst händer det ibland att det blir fel.

– Ja, det händer väl, men om man får göra ett antal så börjar man komma in i det och till slut så sitter det i ryggmärgen, säger glasblåsarmästaren John Vesanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer