Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det bara vårt intresse som har ökat för att handla närproducerat, eller har coronapandemin påverkat oss? Vi besökte REKO-ringen i Söderköping vid en av utlämningsdagarna. Foto: SVT Christian Zetterdahl

REKO sprider sig som ringar över Sverige

Uppdaterad
Publicerad

De första REKO-ringarna i Sverige bildades i Linköping och i Grästorp för fyra år sedan.

Sedan dess har intresset för att handla närproducerad mat ökat kraftigt, och i september 2020 fanns det cirka 200 REKO-ringar med drygt 700 000 medlemmar spridda över hela landet.

Vi möter Anki Sjögren som på sin gård utanför Norrköping driver sin bak- och pysselverkstad i en del av huset.

Hon är också administratör för facebookgrupperna och ansvarig för att REKO-ringarna i Norrköping och Söderköping fungerar.

Hör i klippet när Anki Sjögren berättar mer om REKO:

Intresset har ökat under coronapandemin                     

En REKO-ring är ett sätt att handla närproducerad mat direkt från våra producenter. Och under den rådande coronapandemin fruktade många mindre producenter att det skulle bli svåra tider – men det blev precis tvärtom.

Hör i klippet hur utvecklingen har gått under coronatider:

Fler REKO-ringar i framtiden

Bara i Östergötland finns idag ett tiotal REKO-ringar utspridda över länet, och Anki Sjögren tror att utvecklingen håller i sig framöver.

– Ja, det tror jag. Om det fortsätter som det gör nu så kommer intresset för REKO att öka ännu mer. Det är fler och fler som får reda på vad REKO är för något, säger hon.

Ur SVT:s arkiv: Se här en tidigare intervju med Thomas Snellman, initiativtagare för REKO i Finland och som spred konceptet till Sverige:

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.