Den stora branden vid Cementa i Slite maj 2017 Foto: TT/Karl Melander

Rekordhögt antal VMA under 2017

Uppdaterad
Publicerad

Antalet stora larm där allmänheten varnas nådde rekordnivåer under förra året. I region Öst larmades allmänheten vid två tillfällen – båda gångerna vid omfattande bränder.

Vanligtvis brukar myndigheter med behörighet att sända Viktigt meddelande till allmänheten, så kallade VMA, gå ut med runt 15-20 stycken under året. Förra året var dock en trendbrytare – då larmades allmänheten hela 46 gånger på olika håll runtom i Sverige.

Larmen har framförallt utfärdats för bränder, men även vid andra allvarliga händelser som till exempel vid en ammoniakläcka.

– Varför antalet larm eller meddelanden ökade under förra året är svårt att säga. Vi håller just nu på och analyserar detta. Det man kan se är att antalet VMA-larm ökade efter terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm, men om det har något samband är för tidigt att säga, säger Lars Olsson, leveransansvarig för VMA vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Flest VMA under augusti månad

Flest VMA sändes ut under augusti medan februari var den lugnaste månaden sett till antalet larm. Bland länet utfärdades flest larm i Skåne. Östgötarna larmades en gång under året –  i juli rådde explosionsrisk i en överhettad tank med akrylsyra på Händelö i Norrköping. På Gotland larmades allmänheten om en brand i en industri i slutet av maj.

Vad är VMA?

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, används för att varna allmänheten vid till exempel gasutsläpp, stor brand eller annan händelse som kan vara farlig. Du nås av VMA via radio och tv eller via appar som Krisinformation.se och SR Play. VMA kan också meddelas via sms till mobiler som befinner sig i området.

Ibland används även tutan Viktigt meddelande i samband med VMA. När du hör tutan, som ofta kallas ”Hesa Fredrik”, ska du gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventiler och lyssna på Sveriges Radio P4. Tutan används tillsammans med VMA när det innebär omedelbar fara för allmänheten. Det händer sällan. Tutan testas dock en gång i kvartalet. Klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Tutorna är gjorda för att varna utomhus. Cirka 50 procent av Sveriges befolkning bor inom hörbart avstånd till en tuta. Det är kommunen som bestämmer var tutorna placeras.

Källa: Krisinformation.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.