Foto: SVT

Rekordmånga vildsvinsolyckor i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Statistik från Nationella viltolycksrådet visar att antalet trafikolyckor där vildsvin är inblandade har ökat under samtliga månader hittills i år och i oktober var ökningen kraftig.

Det finns flera olika faktorer som bidrar till en ökad stam och därmed allt fler trafikolyckor, säger Thomas Högberg länsansvarig jägare inom Nationella viltolycksrådet.

– Men generellt kan jag säga att vi har de milda vintrarna att tacka för att vi har mer vildsvin, säger Thomas Högberg.

Han säger också att åtkomsten på föda påverkar hur vildsvinen rör sig. När till exempel åkrar, som ligger i nära anslutning till vägar, plöjs upp eller fryser, kan vildsvinen vandra för att söka ny föda.

Ökat antal olyckor de senaste fem åren

De senaste fem åren har antalet trafikolyckor där vildsvin är inblandade ökat markant under samtliga månader fram till november 2017. Framförallt steg antalet olyckor kraftigt under oktober månad.

– I oktober börjar många jaga med hund vilket sätter vilt i rörelse, säger Thomas Högberg.

En viktig åtgärd för att få ner viltolyckorna är enligt Thomas Högberg att sätta upp viltstängsel och i Linköping- och Mjölbytrakten ser man att detta gett gott resultat, säger han.

”Grisar är duktiga på att peta upp stängsel med trynet”

– Man har då grävt ner ett L-format viltstängsel, så att grisarna inte får under trynet och kan peta upp det. För de är duktiga på att trycka upp staket och smita under, säger Thomas Högberg.

Dock ser han stora problem med att många lägger åtelplatser i närheten av vägar.

– Jag försöker ligga på folk att inte lägga åtlar nära väg, vilket tyvärr förekommer frekvent. Man ska inte dra djur nära väg, säger Thomas Högberg.

Antalet viltolyckor med vildsvin i Östergötland

År: 2017 Antal: 440

År: 2016 Antal: 341

År: 2015 Antal: 286

År: 2014 Antal: 202

År:2013 Antal: 206

Källa: viltolycka.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.