Johan Johansson använder matsvinn på ett speciellt vis. Foto: SVT

Reportage: Osålda semlor och matsvinn blir sprit

Uppdaterad
Publicerad

Hos många butiker och bagerier har det varit hög produktion av semlor de senaste dagarna. Men av alla de tusentals semlor som tillverkas så är det ju oundvikligen så att en hel del slängs för att de blivit för gamla eller för att ingen köper dem.

På Gotland hamnar en del av de osålda semlorna, tillsammans med annat matsvinn, hos ett destilleri.

Markus Wahlgren, livsmedelshandlare i Visby Foto: SVT
Gotland

– Om man ska jobba ”all in” med matsvinn så måste man gå ner på varunivå. Det är det vi har gjort. Har man ett bake-off bröd som ska kastas så kan man göra ströbröd av det. Har man en kaffelängd, ja då kan man göra skorpor av den. Precis så är det med semlorna också. Man måste ta varje artikel och titta på sätt att kunna bli mer hållbar. Då blev det just vodka när det gäller semlorna, säger Markus Wahlgren, livsmedelshandlare i Visby.

I reportaget ovan får du veta mer om hur semlor och annat matsvinn från butiken blir till vodka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet