Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under onsdagen hölls en pressträff om utredningen av en reservhamn på Gotland.

Reservhamn på Gotland ska utredas av Trafikverket

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har fått i uppdrag att analysera förutsättningar och bedöma kostnader för en reservhamn på Gotland.

Som det ser ut just nu finns det ingen tillräckligt bra alternativ hamn att använda om Visby hamn skulle behöva tas ur bruk. Sedan tidigare har Länsstyrelsen i en rapport kommit fram till att Kappelshamns hamn skulle vara lämplig att ha som reserv.

Är av stor betydelse

Under onsdagen hölls ett möte på Gotland med Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson och landshövding Andreas Flanking. Under mötet meddelade man att Trafikverket ska få i uppdrag att utreda kostnader och förutsättningar för en reservhamn och att utredningen ska vara klar senast den 30 november 2023.

– En reservhamn är av stor betydelse, inte bara för gotländska och nationella behov utan även i en internationell kontext när Sverige erhåller Natomedlemskap, säger minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.