Foto: Janerik Henriksson/TT

Restaurangägare åtalas för människoexploatering

Uppdaterad
Publicerad

En 40-årig restaurangägare i Norrköping åtalas idag för människoexploatering och olaga hot. Enligt åtalet ska två anställda ha tvingats arbeta för endast mat och husrum. I ett av fallen fick den anställde arbeta elva till tolv timmar om dagen – sex dagar i veckan.

Brotten ska ha begåtts mellan mitten av september och 3 november 2018.

Duon som arbetade på den centralt belägna restaurangen lovades lön på 100 kronor i timmen samt mat och husrum. Men enligt åtalet hade restaurangägaren aldrig för avsikt att betala någon lön till någon av dem.

Nationella åklagaravdelningen skriver i åtalet att krögaren har utnyttjat de två målsägandes svåra situation. De kom till Sverige utan att kunna språket och saknade bostad. Restaurangägaren ska också ha hota att anmäla dem till polisen och se till att de blev utvisade.

Långa arbetspass utan lön

En av målsäganden ska ha arbetat elva till tolv timmar per dag, sex till sju dagar i veckan. Den andre ska ha jobbat tre till fyra timmar per förmiddag varannan vecka samt en till två dagar per helg. Dessutom varannan vecka elva till tolv timmar per vardag.

Ingen av dem fick någon lön för sitt arbete.

Krögaren ska dessutom ha hotat de två anställda med våld samtidigt som han skrämde dem med en stekpanna och hållit ett vapen eller vapenattrapp framför dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet