Arkivbild. Hur Linköpings kommun presenterar skolorna ser du i klippet. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Ridå för jämförelser av skolor när Skolverket tar bort statistik

Uppdaterad
Publicerad

På Linköpings kommuns hemsida kan besökarna jämföra skolor i kommunen. Det gäller bland annat hur elever bedömer enskilda skolor och antalet i elever i olika årskurser osv – uppgifter om såväl fristående som kommunala skolor. Men på Skolverkets hemsida är det från 1 september i princip tomt på sådan jämförbar statistik.

Efter en dom i Kammarrätten i Göteborg betraktas nämligen olika uppgifter om fristående skolor som affärshemligheter, därför har Skolverket rensat i sin statiskt som varit tillgänglig för allmänheten. Något som till exempel fått utbildningsministern att gå i taket.

– Att resultatet av skattefinansierad verksamhet är hemlig är helt orimligt. Det som vi måste titta på nu, om det här blir långvarigt, är hur vi kan genomföra skolvalet i vår, så föräldrar har någon möjlighet att kunna göra ett bra val, säger Erik Östman (M) ordf. barn- och ungdomsnämnden i Linköping.

Hur ska ni göra det?

– Det handlar om att ha en bra dialog med de fristående skolorna om hur vi kan hantera deras statistik, säger Erik Östman (M).

Utbildningsdirektör Anders Jolby i Linköpings kan inte i nuläget säga vad som ska hända med de uppgifterna som redan finns på kommunens hemsida.

– Vi håller på att se över hur vi ska hantera konsekvenserna och får stöd av SKR (Sveriges kommuner och regioner) i detta och ber att få återkomma nästa vecka. Jag kan bara hänvisa till SKR:s uttalande, säger Jolby.

Anders Jolby, utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör. Foto: Lennart Lundwall/Linköpings kommun

Så här säger SKR om situationen:

”Enligt SKR riskerar beskedet att få allvarliga konsekvenser för kommuners förutsättningar att leva upp till skollagens krav, exempelvis vad gäller fördelning av resurser till skolor efter elevers behov. Även det nationella uppföljningssystemet och allmänhetens insyn i offentligt finansierad skolverksamhet påverkas starkt negativt.”

I videon ovan förklaras hur det blivit så här.

Norrköping har knappt några uppgifter

Till skillnad från Linköping så har inte Norrköpings kommun speciellt mycket uppgifter om skolor på sin hemsida.

– På norrkoping.se länkar vi till fristående skolor och deras webbsidor. Det ser vi att vi kan fortsätta med. Vi publicerar ej deras statistik, säger Sofie Lindén utbildningsdirektör i Norrköping.

Ser kommunen någon möjlighet att hjälpa föräldrar att jämföra nu när Skolverket tar bort den möjligheten?

– Min erfarenhet är att vårdnadshavare söker mer information på de fristående skolornas egna webbsidor än på Skolverkets sida, säger Sofie Lindén.

Sofie Lindén, utbildningsdirektör i Norrköpings kommun. Foto: SVT

Jobbas för en lösning

Samtidigt pågår nu ett arbete från regeringen och myndigheter för att lösa situationen så att föräldrar och andra ska kunna ta del av statistiken igen. Skolverket och SCB ska ta fram en plan senast till den 4 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.