• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet: Magnus Oscarsson, riksdagsledamot och ordförande för Kristdemokraterna i Östergötland, kommenterar att partigruppen i Åtvidaberg byter till Folklistan. Foto: Anders Wiklund/TT

KD-politiker i Åtvidaberg som bytte till Folklistan tvärvänder – stannar i partiet

Uppdaterad
Publicerad

De enda två KD-politikerna i Åtvidabergs kommun lämnade partiet under torsdagen och meddelade att de ansluter till Folklistan. Men samma kväll tvärvänder en av dem.

– Jag har tänkt efter, säger Fredrik Hanström till tidningen Corren.

Beskedet kom under torsdagen. Kristdemokraterna Joel Edoff och Fredrik Hanström satt som enda partirepresentanter i opposition i Åtvidabergs kommunfullmäktige – men valde att bli politiska vildar för Folklistan.

– Det är jättekul, sa EU-parlamentarikern och tidigare KD-politikern Sara Skyttedal till tidningen Corren.

Men nu tvärvänder Fredrik Hanström (KD) och säger till tidningen Corren att han vill stanna inom partiet.

– Jag har tänkt efter. De kristna värderingarna är viktigast för mig, säger han till tidningen.

Är du ångerfull?

– Det har blivit en cirkus.

Under intervjun medger Fredrik Hanström att partidistriktets ordförande och riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD) sökte upp honom under eftermiddagen för att prata om beslutet.

”Ett PR-jippo”

När SVT Nyheter kom i kontakt med Magnus Oscarsson tidigare under torsdagen kallade har situationen för ”Ett PR-jippo”.

– Det är väl bara att konstatera att det här partiet, Folklistan, har lyckats med ännu ett PR-jippo när man får med sig folk i Åtvidaberg att gå över till deras parti på det här sättet, säger Magnus Oscarsson (KD), riksdagsledamot från Östergötland.

Han ser inte Folklistan som ett hot mot Kristdemokraterna i EU-valet och säger att de ska fortsätta lyfta kristdemokratisk politik i Åtvidaberg.

– Det finns kanske personlig vänskap som ligger bakom det här, så jag är egentligen inte så förvånad. Men vi i Kristdemokraterna kommer fortsätta lyfta fram kristdemokratisk politik i Åtvidaberg för att finnas kvar där, säger Magnus Oscarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.