Foto: Björb Öberg/Polisen/TT

Rimfrost: Sprängmedelstillsyn i Östergötland

Publicerad
I veckan gör polisregion Öst tillsyner av företag som hanterar sprängmedel. Det sker inom ramen för Rimforst och sker i ett samarbete mellan polisen, räddningstjänsten och Arbetsmiljöverket.

Syftet är att kontrollera att sprängmedel inte riskerar att hamna i fel händer. Tillsyner görs i hela region Öst, det vill säga Östergötland, Södermanland och Jönköpings län.

– Vid tillsynerna kontrollerar vi bland annat att företaget har bra rutiner för att förhindra att sprängmedel försvinner och att de har bevakning och rutiner för att förebygga stöld, samt att de innehar de mängder och artiklar som är upptaget i tillståndet säger Daniel Svanér, brandinspektör, vid räddningstjänsten i Finspång i ett pressmeddelande.

Görs i brottsförebyggande syfte

Företagen kommer att få visa hur sprängmedel förvaras, dokumentation och vem som har tillgång till nycklar.

– Tillsynerna gör vi i brottsförebyggande syfte, för att begränsa ”läckage” av legala explosiver genom att säkerställa att företagare förvarar och hanterar sina explosiver på ett sådant sätt att risken för ”svinn” och stölder minimeras, säger Fredrik Lindfors, biträdande kommenderingschef för operation Rimfrost i polisregion Öst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer