Ett av tillslagen skedde i centrala Norrköping. Foto: Björn Öberg/PolisenVisa alla (3)
Visa alla (3)

Tillslag i Östergötland inom operation Rimfrost

Uppdaterad
Publicerad
Under onsdagen har polisen gjort husrannsakningar på olika adresser i Östergötland som en gemensam insats mellan polisregion Öst, Väst och Syd inom ramen för Rimfrost, som arbetar mot gängvåld.

Husrannsakningar görs i bland annat Norrköping med anledning av utredningen av Landvetterbomben.

– Det är ett antal adresser, jag går inte in på hur många och vi är inte klara ännu, säger Tobias Bergkvist, chef regionala utredningsenheten region Väst.

Flera gripna

Vidare säger han att ett antal personer gripits under insatsen.

– Vi har frihetsberövat ett antal individer och så får vi se vad förhör ger. Vi är mitt uppe i arbetet, säger Tobias Bergkvist.

Det var den 1 november som en sprängning inträffade på en parkeringsplats i ett bostadsområde i Landvetter. Ingen person skadades i händelsen, men flera bilar fattade eld. Fallet har kopplingar till olika delar av landet, skriver polisen på sin sajt.

Hur går de här husrannsakningarna till?

– Det är lite olika beroende på komplexitet. I vissa fall är det insatspersonal som genomför dem om vi snabbt behöver komma in och om det finns en hög hotbild. I andra fall är det vanliga poliser, säger Tobias Bergkvist.

Husrannsakningar i Norrköping

Tidigare i år frihetsberövades ett antal personer, med kopplingar till södra Sverige, som sitter häktade misstänkta för bland annat försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse.

– Nu har förundersökningen tagit ytterligare ett steg framåt. Under förmiddagen genomförde vi tillsammans med kollegor i region Syd och Öst en gemensam insats med ett flertal husrannsakningar på olika adresser i Norrköping och dess närområde samt på en adress i närheten av Helsingborg, säger Urban Svahn, utredningsledare grova brott, utredningssektionen region Väst.

Se bilder från sprängdådet här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fler anhållna för Landvetter-sprängningen Foto: privat

Har tillslagen koppling till sprängningen i Hageby eller skottlossningen på skärtorsdagen?

– Vi genomför åtgärder inom ramen för vår förundersökning. Jag kan inte säga om det finns kopplingar, jag har inte en full bild över de händelserna och vi äger inte de förundersökningarna. Insatserna är inte gjorda inom de ärendena, säger Tobias Bergkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet