Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det spelar roll om man har släktingar i offentliga organisationer, säger Emanuel Wittberg som doktorerat om korruption. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Ny forskning från Linköpings Universitet visar: Korruptionsrisk kan underskattas i Sverige

Publicerad

Personer som har släktingar på höga positioner inom offentlig sektor kan gynnas, det visar ny forskning från Linköpings universitet. Enligt en ny avhandling kan nepotism vara ett underskattat problem i Sverige.

Emanuel Wittberg har doktorerat vid institutet för analytisk sociologi och centrum för kommunstrategiska studier vid Linköpings universitet. Han har i sin avhandling analyserat stora mängder registerdata som visar var personer jobbar, vad de har för utbildning och vem de är släkt med.

Resultatet visar att individer med föräldrar eller syskon på myndigheter eller hyresbolag har större chans att få jobb eller lägenheter. Det finns även tecken på att lokala företag kan gynnas vid offentliga upphandlingar.

Kan tyda på korruptionsrisk

Även om registerdata ger värdefull information, finns det fortfarande osäkerheter som inte kan undvikas. Enligt Emanuel Wittberg indikerar resultaten risken för att nepotism kan finnas – men det är svårt att bekräfta att det är så i varje enskilt fall.

– Det jag kan säga är att det spelar roll om man har släktingar i offentliga organisationer. Det kan tyda på att det finns en korruptionsrisk, men det finns en viss osäkerhet i om det är korruption eller om det är något annat som ligger bakom. Men det är ändå intressant eftersom tanken är att alla, oavsett bakgrund, ska kunna ta del av offentlig service och tjänster, säger han.

I klippet svarar Emanuel Wittberg på tre frågor om sin avhandling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.