Kärvare säsong för Kolmårdens djurpark Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Risk för att Wildfire står stilla nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings kommun och Kolmårdens djurpark höll idag gemensam presskonferens för att förklara hur man ska se till så att berg- och dalbanan Wildfire kan öppna igen.

Efter beslutet från mark- och miljööverdomstolen om att det krävs en detaljplan för berg- och dalbanan Wildfire på Kolmården så har kommunen idag haft ett möte med parkens ledning. De kom fram till att Kolmården iimorgon ska  lämna in en ansökan om att kommunen ska göra en ny detaljplan över djurparken.

Det krävs en reglering i detaljplanen för var berg- och dalbanan Wildfire specifikt ska stå. 

– Frågan är för komplex för att enbart hanteras i ett bygglov, därför krävs en detaljplan, säger Kikki Liljeblad (S) ordförande i stadsplaneringsnämnden. 

Enligt Niclas Palmqvist som är ansvarig för Wildfire på Kolmårdens djurpark fanns det ingenting i tidigare bygglov som pekade på att det även skulle krävas en detaljplan. 

– Det bedömdes baserat på historia och projektets omfattning att här räcker det med en bygglovsprocess, säger Christer Fogelmark tillförordnad vd på Kolmårdens djurpark.

Beslutet om att stänga Wildfire togs i samband med mark- och miljööverdomstolen detaljplansdom, detta trots att frågan om stängning är långt ifrån färdigutredd.

– Som läget är nu måste Wildfire stå still, under det fortsatta utredningsarbetet, fortsätter Christer Fogelmark.

Kikki Liljeblad (S) meddelade under pressträffen att det tyvärr kan dröja ytterligare till dess att Wildfire återigen kan öppna, eftersom de som överklagat bygglovet även kan överklaga detaljplanen.

– Till sommaren tror vi att en detaljplan kan vara klar, säger hon.

Christer Fogelmark tror att ett bygglov tidigast kan vara färdigt 2018 och det är oklart om Wildfire kommer att få köras i väntan på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.