Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Charlotta Sund, vd på Tekniska verken, om varför det kommer att bli en ännu värre elsituation. Foto: Lena Liljeborg / SVT

Risk för avstängning av elen – Tekniska verken:”Vi kör på max”

Uppdaterad
Publicerad

Tekniska verken i Linköping, liksom Eon i Norrköping och många andra elbolag slår nu larm och uppmanar sina kunder att sänka elförbrukningen de kommande tio dagarna.

Kärnkraftsreparationer 9-18 december och kyla även i övriga Europa gör att Sverige riskerar att drabbas av elbrist.

– Vi kan inte dra på mer utan kör allt vad vi kan på max, säger Charlotta Sund, vd och koncernchef på Tekniska verken i Linköping.

Hon ger en eloge till alla Linköpingsbor som i november sparade 16 % el mot förra året. Men nu behövs det sparas ytterligare.

– Vi behöver komma igång med solidaritetsarbetet som vi tillsammans kunde skapa under covid-pandemin. Om vi alla i samhället stänger av varenda liten del som är möjlig och som har eldrift, så undviker vi överbelastning på elnätet och minskar risken för frånkoppling av el. Och då blir det också lägre priser.

Hör henne i videon ovan om varför det kommer att bli värre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.