Anna-Lena Fritz, enhetschef på länsstyrelsen på Gotland. Foto: Patrik Widegren/SVT

Risk för fler segdragna kalkbrottsmål på Gotland framöver

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen på Gotland har varit en part i kalkbrottsmålet gällande Ojnareskogen ända sedan början. Det är med en viss lättnad som man nu kan konstatera att det inte blir något kalkbrott i den känsliga naturen.

– Vi är nöjda att processen nu fått ett avslut, det har ju tagit väldigt lång tid, säger enhetschefen Anna-Lena Fritz.

Hon är nöjd med att länsstyrelsen fått gehör för sina synpunkter.

Kampen om kalket på Gotland

– Det handlar framförallt om vattenfrågan som varit den stora stötestenen. Det är ju det som har stor bäring på naturvärdena som prövats i det här målet.

Flera kalkbrottsprövningar väntar

Samtidigt som planerna på ett kalkbrott i Ojnareskogen nu kan läggas till handlingarna så är det flera andra kalkbrottsprövningar som pågår eller är på gång:

  • Cementa har ansökt om att få utöka sin kalktäkt vid Filehajdar
  • Nordkalk driver fallet om att utöka sitt befintliga kalkbrott vid Klinthagen.
  • SMA Mineral vill utöka sin stentäkt i Klintehamn.

Risk för fler långa processer

Också i dessa fall kommer vattenpåverkan att bli en av de avgörande frågorna. Risken är stor för att domstolsprövningarna blir långa även här.

– Vi får ju hoppas att de här processerna som pågar inte blir lika utdragna. För det här har ju tagit exceptionellt lång tid och brukat många resurser, inte bara för oss på länsstyrelsen, utan för alla parter, säger Anna-Lena Fritz.

Hon har dock förståelse för att det handlar om komplicerade frågor, och att det blir intressekonflikter som måste utredas grundligt.

– Det är klart att det finns motstridiga intressen annars skalle inte de här processerna utredas så mycket och ta så lång tid som de gör. Den som fattar beslut måste ju se till att alla dessa intressen är vägda mot varandra och utredda så långt det går, säger Anna-Lena Fritz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet