Foto: SVT

Risk för flytt om inte mer pengar satsas

Publicerad

Om Crazy Pictures inte fått stöd från Norrköpings filmfond så hade troligen inte deras långfilm blivit av. Till nästa projekt behövs dock mer pengar.

– Norrköpings filmfond har ju blivit helt avgörande för att vi ska kunna pyssla med det vi gör här, säger Olle Tholén, en av medlemmarna i filmkollektivet Crazy Pictures.

Långfilmen ”Den blomstertid nu kommer” har haft en budget på 18 miljoner kronor. Av de pengarna har en miljon kommit från Norrköpings filmfond. Trots att pengarna från fonden procentuellt sett inte är en så stor del av budgeten, så var det viktiga pengar. Fondpengarna kom nämligen tidigt in i filmprojektet.

– Jag skulle säga att det var den viktigaste miljonen i filmfinansieringen, för att också få alla andra att hänga på, säger Olle Tholén.

Planer på nytt projekt

Framtida projekt planeras redan av Crazy Pictures. Ännu kan inte så mycket avslöjas, men planerna är större än långfilmen ”Den blomstertid nu kommer ”, som setts av 111.000 biobesökare i Sverige och som också sålts till 94 olika länder.

Men större projekt kräver också mer pengar.

– Till nästa projekt kommer inte en miljon från Norrköpings filmfond att räcka.

Flytt en möjlighet

Kan det bli så att ert bolag mer eller mindre tvingas att flytta till en annan del av Sverige av ekonomiska skäl?

– Det kan absolut bli så. Vi kommer att göra nästa film och vi kommer att behöva få in de pengar som behövs från en region i Sverige, säger Olle Tholén. Vi kommer att göra allt vi nånsin kan för att den pengen ska komma härifrån, men om det inte går kommer vi att behöva söka den från ett annat län i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.