Foto: SVT.

Fortsatt strömlöst efter Helga

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande pågår arbetet med att få tillbaka strömmen till många hushåll. På söndagsförmiddagen var ännu runt 1500 hushåll utan ström i Östergötland.

– Vi är drygt 70 personer som arbetar med reparationsarbetet just nu. Av dem är det det 50-tal montörer som är ute och jobbar. Vi har två helikoptrar till vår tjänst för att besiktiga ledningarna, säger Eons regionchef, Björn Persson.

Arbetet tar tid

Stormen Helga

Fortfarande saknar omkring 650 av Eons hushåll el och Björn Persson förutspår att det kommer att finnas strömlösa hushåll även efter dagens arbetsinsats.

– Vi kommer inte att klara av allt idag. Det är fysiskt arbete som gäller för oss nu. Vi måste rätta till fel efter fel efter fel. Vi koncentrerar oss på att laga de fel där flest kunder är berörda. De skador som bara påverkar en eller två kunder kommer vi att ta sist. De kunderna kommer tyvärr att få vänta och räkna med störningar ett tag till.

Elbolagen jobbar för fullt

Även på Vattenfall pågår ett intensivt reparationsarbete. För närvarande är 2000 kunder utan el, varav drygt 900 i Östergötland. Som mest var 21 000 kunder i landet strömlösa, främst i Östergötland, Västergötland och Södermanland. 

Det var under fredagseftermiddagen som situationen var som värst. Målet är att kunderna ska få tillbaka elen under söndagen, berättar Lee Gidlöf, kommunikationschef på Vattenfall eldistribution.

– Vi har över hundra personer som jobbar ute i fält för att rätta till felen. Vi har helikoptrar ute. Men det är fortfarande tuffa väderförhållanden. Det är inte bara träd som har vält över ledningar. Även själva stolparna har på vissa platser knäckts i stormen och ledningar har gått av, säger Lee Gidlöf.

Nya vindbyar gör det svårjobbat

– Det blåser fortfarande otroligt mycket. Det är dessutom väldigt blött. I vissa kärrmarker måste vi använda bandvagnar för att kunna jobba. Det är tungjobbat och riskfyllt, säger Lee Gidlöf.

Tågtrafiken börjar repa sig

Tågtrafiken närmar sig däremot det normala, men vissa sträckor lider fortfarande av stormens efterverkningar. Trafiken på SJ:s sträcka Stockholm-Nyköping kommer att vara fortsatt inställd fram i morgon på grund av ett elfel till följd av ovädret, och tågen kommer under tiden att ta sig fram via alternativa sträckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Helga

Mer i ämnet